Rotarent – Tarvittaessa töihin kutsuttavat

15.3.2018

Keravan Saviolla rakennetaan Tehtaanmäen aluetta parasta aikaa uuteen uskoon. Vanha usko olikin jo melko lopussa, sillä tämä varsin komeitakin rakennuksia sisältänyt alue oli vuosikaudet pysähtyneessä tilassa. Tehtaanmäkeä rakennettiin aikanaan asuinalueeksi läheisen, vuonna 1925 perustetun kumitehtaan väelle.

Kumitehdas ajettiin alas 1980-luvun puolivälin paikkeilla, mutta Tehtaanmäellä asuttiin aina vuoteen 2005 saakka, kunnes kiinteistöt eivät olleet enää asumiskelpoisia. Alue rapistui rapistumistaan ja koska rakennuskantaa ei ylläpidetty, ja lisänsä prosessiin toivat tuhopolttajat sekä vandaalit, ainoa vaihtoehto oli lopulta purkaminen ja uuden rakentaminen.

Nyt alueelle nousee luhtitaloja ja viime keväänä alkaneita purku- ja maansiirtotöitä paikalla on suorittamassa Tapani Saari Oy Oulaisista. Vuonna 1990 perustetulla yrityksellä on omaa konekalustoa noin 30 yksikön verran, mutta tällä etelän työmaalla on päätetty hyödyntää lähellä olevaa vuokrausmahdollisuutta.

TÄNÄÄN KAHDELLA KONEELLA

Työmaa etenee jutuntekopäivänä kahden koneen voimiin, mutta kalusto ei tällä kertaa olekaan maata siirtävän ja purkutöitä suorittavan urakoitsijan omaa. Tapani Saari Oy on ottanut työmaalle vuokrakoneita työlaitteineen Rotarentin rivistä ja sepeliä siirtelee Hitachi Zaxis ZX210LC-6. Purkujätteen, eli alueelta poistettujen vanhojen rakennusten betonin kimpussa puolestaan työskentelee parasta aikaa Hitachi Zaxis ZX225USRLC-6 joka otetaan ensimmäisenä tarkasteluun.

Konehan on noin 25 tonnin työpainoluokkaan sijoittuva lyhytperäinen kone, joka sopii tällaiselle nykypäivän rakennustyömaalle kuin nyrkki hattuun. Silloin, kun tilaa ei liiemmin ole touhuamiselle, on koneen perän kahden metrin kääntösäde selkeä etu perinteiseen pitkäperään nähden. Ei varsinaista uutta asiaa tietenkään, ja siksipä kehitys kulkeekin kaiken aikaa kohti tätä suuntaa. Käytännössä peräylitys tällä koneella on telan ulkosyrjästä mitattuna noin puoli metriä, kun ylävaunu on käännetty täysin sivulle.

Hitachin mallistossa ”kakskaksvitosta” on muuten saatavilla kahta eri mallia, joista toinen on tämä USRLC-malli ja toinen vielä lyhyemmällä perällä varustettu USLC-malli. Jälkimmäisen työpaino sijoittuu sitten jo 28 tonnin kantamiin, joskin perän kääntösäde on vastaavasti 1680 millimetriä, eli sivuylitystä tulee vain noin 15 senttiä.

YHDET PIHDIT MONEEN HOMMAAN

Nämä kuutossarjan Hitachit alkavat olla kuitenkin jo sen verran tuttua tavaraa, että kiinnitetäänpä huomio puolestaan koneen varsinaiseen funktioon eli pulverointiin. Siinä toimessa vaikuttaa tällä työmaalla japanilainen Furukawa FRD VMX-25ER, joka on vaihdettavaleukainen pihti purkutöihin. Ideana tässä on se, että sama pihti pystyy sekä purkutöihin, että pulverointiin pelkällä leukojen vaihdolla. Vaihtotyö sujuu helposti, leukojen lukitukset avataan pihdin mukana tulevalla yhdellä työkalulla, ja operaatioon menee noin viitisen minuuttia, kun sen on muutaman kerran treenannut. Tällä kertaa kiinni olivat sekundäärileuat, jotka ovat pulverointiin tarkoitettu vaihtoehto. Ne ovat lyhyet ja leveämmät. Yläleuan leveys on 260 millimetriä, alaleuan leveys 380 milliä ja leikkuriosan pituus 200 milliä.

Varsinaiseen purkutyöhön puolestaan paremmin soveltuvat primäärileuat ovat selvästi kapeammat: yläleuka 70 millimetriä, alaleuka 260 milliä ja leikkurin pituus vastaavasti pidempi, 340 millimetriä. Molemmilla vaihtoehdoilla pihdin paino on siinä 2110 kilon hankaimessa, josta itse perusyksikön osuus on 1224 kiloa.

Furukawan vaihdettavaleukaisen pihdin hyöty ei monia perusteluja kaipaa. Jos samalla työmaalla pärjätään yhdellä koneel- la ja työkalulla toimenpiteen vaihtuessa rakennuksen purkamisesta purkujätteen pulverointiin, syntyy säästöä paitsi laitteen hankinta- tai vuokrahinnassa, myös kuljetuksessa, huolloissa ja niin edelleen.

VAIKKA KAIKKI KERRALLA

Selvää on, ettei Rotarentin vuokrakalustoon ole valikoitunut Furukawan työlaitteita aivan sattumalta. Nämähän kuuluvat Rotatorin tuotevalikoimaan ja samalla mahdollistavat purkutöihin suunnatun vuokrakaluston tarjoamisen mahdollisimman valmiina pakettina saman katon alta. Ja tämä onkin yksi yrityksen suuntaviivoja. Vuokrakoneissa ja samalla koko vuokratoiminnassa panostetaan Rotarentin Ari Lepistön mukaan jatkossa yhä enemmän siihen, että asiakas saa työmaalle tarvitsemansa vuokrakamppeet yhdestä osoitteesta. Kaivavien ja kuormaavien koneiden lisäksi tämä kattaa siis myös maantiivistyksen koneet, työmaatilat ja -aidat ja nyt viimeisimpänä purkutyökalut eli pihdit, vasarat ja kourat. Lepistön mukaan myös vuokrattavien peruskoneiden varusteluun panostetaan niin, että ne ovat heti valmiina kaikkiin työkalujen mahdollistamiin tehtäviin. Toisin sanoen yli 20-tonniset koneet varustetaan toisella lisähydrauliikkalinjalla, ja varmistetaan, että hydrauliikka on purkupiirille riittävä. Myös kierrettävät liittimet on valikoitu mahdollisimman moneen toimeen ja työkaluun sopivaksi ja purkukäyttöön vuokrattavat koneet tullaan varustamaan etulasin verkolla ja nostosylinterien suojilla. Mitä tulee mainittuun Furukawaan valmistajana, japanilaisyrityshän ei ole mikään aloittelija alallaan, vaan sen historia alkaa jo vuodesta 1875, jolloin Ichibei Furukawa perusti kuparikaivoksen ja ryhtyi kehittelemään työkaluja sen tarpeisiin. Sittemmin koneita ja työkaluja onkin syntynyt mm. porajumbojen, hydraulivasaroiden, purkupihtien, leikkureiden ja kourien muodossa.

KOKEMUKSISTA KENTÄLLÄ KUULTUNA

Sitten vaihdetaan konetta. Savion työmaalla pitkäperäistä Hitachi Zaxis ZX210LC-6 -kaivukonetta käskyttää Tapani Saari Oy:n kuljettaja Jouko Saukko. Kyseinen kone ei ole kovin pitkään ehtinyt Joukon käsittelyssä olla, mutta Hitacheista kokemusta löytyy. Aiemmin työn alla oli 4000 tunnin verran ZX190. Mitkä ovat miehen mietteet koneesta ja palvelusta. ”Kyllähän tämä nyt alkaa olla niin kuin pitääkin, hyvä kone käyttää ja tarkka.” Kiitosta Jouko antaa myös koko vuokrauskonseptille. ”Huolto ja vuokraus toimii oikein hyvin, ongelmia ei ole ollut. Kalusto pysyy kunnossa ja on uutta, mikäs näillä tehdessä.” Varustelu on Jouko Saukon mielestä myös varsin kattavaa, kaikki tarvittava on mukana heti koneen saapuessa työmaalle joten työhön pääsee heti. Esimerkiksi valoja on riittävästi ja sopivissa kohdissa, mikä ei aina ole itsestäänselvyys.

Aiemmin samalla työmaalla on ollut vuokralla myös Bomagin tiivistyskalustoa, mutta koska juuri nyt tarvetta ei ole, ei koneitakaan tontilla näy. Tarvittaessa ne saadaan kuitenkin nopeasti paikalle. Vastaavasti pulverointityön päättyessä lähipäivinä nousee myös ZX225 lavetille ja siirtyy kohti uusia asiakkaita. Tarve sanelee koneiden läsnäolon ja turhaa seisoskelua kalustolle ei synny. Koneiden vuokrahinta riippuu luonnollisesti sopimuksesta, eli toisin sanoen sen kestosta, mutta kysynnän kasvu viittaa siihen, että kilpailukyky alkaa olla kohdallaan. Vaikuttaa siis siltä, että miltei ainoa asia mikä vuokrakoneista puuttuu on lähinnä se omistamisen taakka.

 

Teksti: Juha Pokki, julkaistu Koneurakointi-lehden numerossa 34.

Soita ja kysy lisää vuokrakaluston tuomista mahdollisuuksista:

Ari Lepistö 050 4300 109

Harri Hagman 050 330 8174

Hitachi ja Furukawa - saumaton työpari